czwartek, 23 lutego 2012

Planowanie ciąży – suplementacja witaminami

Aby przygotować swój organizm do poczęcia i umożliwić dziecku dobry rozwój przez kolejne dziewięć miesięcy, warto na trzy miesiące przed staraniem się o potomka rozpocząć suplementację witaminami. Włączamy je do diety pod postacią gotowych produktów lub preparatów dostępnych w aptece. 

Kwas foliowy
Kwas foliowy, inaczej zwany folacyną, witaminą B9, B11 lub witaminą M, ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o rozwój układu nerwowego. Jego braki mogą doprowadzić do wystąpienia tzw. wad cewy nerwowej na początku rozwoju płodu podczas organogenezy (pierwsze 8 tygodni). Aby zapobiec tak poważnym konsekwencjom jakimi są poronienie, rozszczep kręgosłupa, wodogłowie, a nawet niedorozwój lub brak mózgu, zaleca się przyjmowanie 4 mikrogramów tego związku dziennie.


 Ma on jednak wysoką skuteczność dopiero w sytuacji, kiedy jest przyjmowany na trzy miesiące przed poczęciem. Preparaty zawierające tę witaminę są
dostępne w aptece bez recepty i poleca się stosowanie ich wszystkim kobietom będącym aktywnymi płciowo. Najczęściej dieta, którą stosujemy nie pokrywa w pełni zapotrzebowania na ten związek, ponadto duże ilości alkoholu, brak mięsa w diecie, leki na zgagę lub niedobór witaminy B12 ograniczają ilość zatrzymywanej w organizmie folacyny. Od 1997 roku w Polsce prowadzony jest Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej, który ma za zadanie przestrzegać przed następstwem niedoboru kwasu foliowego u kobiet w ciąży.


Witamina D
Witamina D odpowiada za gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz budowę układu szkieletowego. Organizm człowieka syntetyzuje ją samodzielnie przy współudziale światła słonecznego. Dlatego wszystkim ludziom lekarze zalecają korzystanie ze słońca w 


okresie od marca do września przez 15 minut dziennie, bez stosowania kremów z filtrem. Najlepiej poddać ekspozycji skórę ramion i nóg. W czasie jesieni i zimy zaleca się suplementację preparatami witaminowymi, a także spożywanie ryb, jaj, masła i pełnotłustego nabiału. W tym przypadku także przyszła matka powinna wcześniej zadbać o wyrównanie poziomu witaminy D w organizmie przed zajściem w ciążę.Porady dietetyków dostępne na serwisach parentingowych zwracają uwagę, aby nie bagatelizować tego problemu.
Kwas omega-3
Jest związkiem organicznym z grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), których brak może prowadzić do wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. nowotworów, schorzeń autoimmunologicznych, chorób układu krążenia i skóry, a nawet depresji). Dla kształtującego się organizmu dziecka kwas omega-3 ma olbrzymie znaczenie, przyczynia się bowiem do prawidłowego 


wykształcania się narządów układu immunologicznego, nerwowego, a także narządów zmysłu, głównie oczu. Na trzy miesiące przed poczęciem warto więc zacząć suplementację w formie kapsułek. Dobrze jest także wzbogacić dietę w produkty, które zawierają ten związek – dieta przed poczęciem, a także dieta w ciąży powinna zawierać owoce morza i ryby morskie takie jak makrelę, łososia, dorsza, tuńczyka, śledzia atlantyckiego. Dobrze przyswajalne i właściwie zbilansowane kwasy tłuszczowe znajdują się w oleju lnianym. Sprzedawany jest on w ciemnych butelkach, które należy trzymać w lodowce, bo pod wpływem światła i ciepła szybko traci swoje właściwości. Można go dodawać do sałatek i dań na zimno, nie powinno się na nim smażyć, wysoka temperatura sprawia bowiem, że związki chemiczne ulęgają przekształceniu i przestają być cenne dla zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz